Vegyestüzelésű kazán szabályozása mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozatomban egy vegyes tüzelésű kazán szabályozását megvalósító mikrokontrolleres rendszert terveztem. A dolgozat keretében sor került a kazánból távozó víz hőmérsékletének szabályozására a primer szellőzőnyílás mozgatásával. A hardvert úgy terveztem meg, hogy alkalmas legyen a későbbiekben a füstgáz hőmérsékletének a szabályozására is.

A szabályozó egység mellett készítettem egy a lakásban elhelyezendő beltéri egységet is, amely a kazánból távozó és az abba visszatérő víz hőmérsékletét jeleníti meg. A beltéri egységen beállíthatunk riasztást is, ha vészjelzést szeretnénk kapni a célhőmérséklettől való, általunk beállított eltérés esetén. Mindkét egységet elláttam egy felhasználóbarát menüvel is.

Az első fejezetben kiválasztottam a megvalósításhoz szükséges elemeket, a második fejezetben ismertettem ezen elemeknek az áramkörbe kötését, majd megterveztem a nyomtatott áramköri lemezeket. Az elemek beforrasztását és az élesztést követően sor került az egyes áramköri elemek szoftveres tesztelésére is. Ezután elkészítettem az egész rendszert működtető szoftvert és kipróbáltam egy szabályozási beállítást. Az utolsó fejezetben ismertettem a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.