Vékony kliens továbbfejlesztése CIRCLE felhőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A számítási felhő és a mobil eszközök megjelenése, majd elterjedése egyértelműen az utóbbi évtized legjelentősebb változásai közt van az informatikában. A két tendencia nem független egymástól, ahogy csökken a végberendezések teljesítménye, úgy kap egyre nagyobb szerepet a központi erőforrás. Ez az áthelyeződés megkönnyíti a felhasználó munkáját és kiszélesíti lehetőségeit, mivel a számítástechnikát nem

termékként vásárolja meg, hanem szolgáltatásként veszi igénybe.

Ilyen szolgáltatást nyújt az egyetem polgárainak a CIRCLE rendszer. Használatával mindig a szükségleteiket hardveres és szoftveres szempontból is legjobban kielégítő számítógép áll rendelkezésükre egy virtuális környezetben. Ez a rugalmasság nagyban megkönnyíti a labor gyakorlatok lebonyolítását, viszont fölöslegessé teszi a teljes értékű PC-ket a géptermekben. Ha az egyetlen feladat a virtuális gépek távoli elérése, azt egy kisebb fogyasztású, mobil chip-en alapuló vékony kliens is el tudja végezni. Feladatom egy ilyen rendszer implementálása volt, dolgozatomban ennek lépéseit ismertetem.

Először a gépek távoli elérésére használható technológiákat értékelem. Vannak, amelyek inkább csak történelmi jelentősséggel bírnak, míg mások egy modern környezetben is megállják a helyüket. A megoldásokat rangsorolom aszerint, hogy mennyire alkalmasak a feladatra, majd a legalkalmasabb, VNC alapút részletesen is ismertetem.

A vékony kliens alapját a Raspberry Pi 2 bankkártya méretű számítógép képezi. Ennek hardveres és szoftveres felépítésével külön fejezetben foglalkozok.

A két szál végül az utolsó fejezetben ér össze, ahol először a kiválasztott szoftver teljesítményét értékelem a megadott platformon. Elmagyarázom a feltárt hiányosságokat, amikre aztán megoldást is nyújtok a hardver képességeinek kihasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.