Vékonykliens technológiák összehasonlítása egy időmenedzsment alkalmazás fejlesztésén keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Gincsai Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A web napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő platformjává nőtte ki magát. A webes fejlesztéseket megcélzó keretrendszerek, osztálykönyvtárak és egyéb eszköztárak soha nem látott mértékben jelennek meg és váltják le elődeiket. Másik oldalról ezen technológiák alapját képző nyelv, a JavaScript, is nagymértékű fejlődésen ment keresztül és ez a tendencia nem látszik lassulni.

Diplomamunkám során ezen fejlődésnek legjelentősebb terméket ismerem meg és mutatom be egy időmenedzsment alkalmazás fejlesztésén keresztül. A fejlesztés során két kliensoldali keretrendszer, Angular és React, segítségével is elkészítem a funkciókban és dizájnban megegyező alkalmazást, majd ezeket összevetem teljesítmény, karbantarthatóság és a fejlesztési folyamat hatékonyságának szempontjából is. Bár a hangsúlyt az alkalmazásfejlesztés során a keretrendszerek kapják, fontosnak találtam kiemelni az olyan kiegészítő technológiákat is mint a webpack modulcsomagoló vagy a TypeScript nyelv és keresztfordító.

A fejlesztés során leszűrt tapasztalatok alapján egy megvalósíthatósági tanulmányt készítek, melyben azt vizsgálom, hogy az alkalmazás hogyan lenne megvalósítható a jelen és jövő szabványos webes technológiái segítségével.

Dolgozatom célja közelebbről megismerni az elmúlt néhány év webes technológiáit, ebből leszűrni a hosszabb távú irányokat, és szert tenni egy olyan tudásra, melynek birtokában egy projekt és a csapat ismeretében megalapozott, érvekkel alátámasztott javaslatot tudjak tenni a technológiai irány kiválasztására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.