Vektorgrafikus adatkinyerés lehetőségei

OData támogatás
Konzulens:
Lukovszki Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre több területen fontos vektorgrafikus információk előállítása pixelgrafikus képekből. Manuális módszerekkel vektoros állományok előállítása hosszú folyamat, ezért egyre fontosabb kérdést kap az automatizálásuk. Elkészítettem egy tesztelési alkalmazást, mely épületek belső képeiből és alaprajzaiból képes vektorgrafikus képet előállítani. A program kisebb változtatással más térképek, vagy rajzok feldolgozására is módot adhat.

A vektorizációs folyamat során képjavító és feldolgozó eljárásokat ismertem meg, digitális szűréseket és maszkokat hasonlítottam össze majd valósítottam meg a tesztprogramban. Különböző minőségű és méretű képeken is sikerrel detektáltam az éleket, majd vékonyító eljárással kijelöltem az élek középtengelyét.

Vonalkövetési algoritmussal elvégeztem a raszter-vektor konverziót. Előállítottam és megjelenítettem az éleket, meghatároztam a metszési pontokat és végpontokat. Finomítottam a vektorizációt lokális javító eljárásokkal, az íveket alkotó pontok ritkításával, élkapcsolással, csomópontok összevonásával, felesleges kinövések törlésével. Majd konkrét képeken teszteltem a hatékonyságukat. A vektorgrafikus kép akkor megfelelő, ha a lehető legkevesebb humán beavatkozással előállítható a bemeneti képen látható alaprajz. A tesztelés során az elvárásoknak megfelelő eredményt kaptuk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.