Vektorgrafikus térkép szerkesztő és Androidos megjelenítő rendszer beltéri pozicionálóhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Róbert
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek az autós navigációk. Ezek a szabad ég alatt megfelelő pontosságot nyújtanak, azonban épületen belül használhatatlanok, hiszen a műholdak jelei oda már nem jutnak el. Ugyanakkor a vezeték nélküli kommunikáció térnyerésével olyan infrastruktúra alakult ki, amely szintén jó alapot képezhet egy hasonló, beltéri rendszer kiépítéséhez. A beltéri pozíció ismeretében olyan, eddig ismeretlen szolgáltatásokat tudunk nyújtani, mint ismerősök keresése az épületen belül, helyfüggő chat szobák, vagy útvonaltervezés és navigáció. Habár számos, iparilag alkalmazott megoldás is született a problémára, ezek még kiforratlanok, így a téma továbbra is fontos kutatási területet képvisel.

Ez a szakdolgozat a BME beltéri lokalizációs projektjébe nyújt betekintést, amely alapját a nyílt forráskódú Redpin képzi. Egy olyan rendszer kifejlesztése volt a cél, amely a későbbiekben az egyetem területén való tájékozódásban tud segíteni a friss diákoknak. A projekten többen dolgoztunk, az eredeti rendszer más-más kiegészítésén, melyek közül én a vektorgrafikus komponensek és egy 3D vizualizáció elkészítésében vettem részt.

A dolgozatban bemutatom a projekt során készült, vektorgrafikus térképek szerkesztését lehetővé tevő segédprogramot, továbbá az ezek megjelenítésére szolgáló vizualizációs rendszer prototípusát. Az olvasó megismerkedhet a beltéri pozicionálás egyik alapötletével és a vektorgrafika alapjaival, továbbá a feladatomhoz kapcsolódó, hasonló megoldásokkal. Ezt követően részletesen ismertetem a tervezés menetét, majd áttekintem a kivitelezés során alkalmazott, fontosabb döntéseket. A dolgozat végén a tesztelés módját mutatom be, amely segítségével a helyes működést tudom igazolni, majd javaslatokat teszek a rendszer továbbfejlesztésére is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.