Vendéglátó-ipari rendeléskezelő rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

2007 nyarán az iPhone piacra dobásával máig tartó töretlen fejlődés indult el az okostelefonok piacán. Ezek az eszközök egyre több ember számára válnak elérhetővé, a nyílt alkalmazásboltoknak köszönhetően pedig a technológiában rejlő lehetőségek száma végtelen.

Jogos igényként merülhet fel, hogy éttermekben is kamatoztathassuk okostelefonunk nyújtotta lehetőségeket. Ennek az igénynek a kielégítésére készítettem el az iOrder nevű rendszert, amely lehetővé teszi a rendelés leadását a lehető legkevesebb emberi interakcióval – okostelefonon keresztül. Az iOrder két fő részből áll: egy kliens és egy szerver oldalból. A szerver oldal egyik feladata, hogy egy webes felületen keresztül lehetővé tegye a vendéglátóhelyek számára étlapjaik és asztalaik karbantartását és a feladott rendelések nyomon követését. A másik feladata, hogy a klienseknek továbbítsa az étlapokat, fogadja a rendeléseket, pincérhívásokat és számlakérési igényeket. A klienst okostelefonon valósítottam meg, mely lehetővé teszi a vendég számára, hogy lekérje az étlapot a szerverről, összeállíthassa és feladhassa rendeléseit, pincért hívhasson vagy kérhesse a számlát.

Diplomamunkám elkészítése során megismerkedtem a webalkalmazás-fejlesztéssel a Play keretrendszer segítségével és alapszinten megtanultam az iOS alkalmazásfejlesztést. Egy olyan rugalmas kliens-szerver architektúrát készítettem, amely lehetővé teszi, hogy a klienst további platformokra valósítsuk meg (pl. Android, Windows Phone 7).

Az elkészített rendszert valós eszközökön is kipróbáltam és megbízhatóságát teszteredményekkel igazolom, legvégül pedig megemlítem a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.