Ventillációs és haemodinamikai adatok szoftveres elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ender Ferenc
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Az Elektromos Impedancia Tomográfia (EIT) egy hordozható, noninvazív, ionizáló sugaraktól mentes képalkotó technika, melyet klinikai diagnosztizálásra és monitorozásra továbbá egyéb mérnöki területeken használnak. Felszíni elektromos mérésekből rekonstruálja a test elektromos ellenállás eloszlását tomográfiás képeket létrehozva ezzel. A vizuális információk mellett számos klinikai értékű paramétert lehet kinyerni EIT adatokból a kardiopulmonáris rendszer – mely EIT által a leginkább elemzett szervrendszer – funkciójának a leírására. Azonban abszolút paraméterek még hiányoznak ahhoz, hogy hatékonyan össze lehessen hasonlítani a különböző méréseket és megbetegedéseket, mivel az eddig kifejlesztettek csupán viszonylagosak. Ráadásul nem csak ilyen paraméterek hiányoznak, hanem egy szoftvereszköz klinikai és kísérleti adatok elemzésére is. Ennélfogva e diplomaterv célja, egy abszolút paraméter és egy szoftver kifejlesztése EIT adatok elemzésére az új és más paraméterek integrálásával.

Ebben a dolgozatban görbeillesztésen alapuló új módszerek kerültek kifejlesztésre regionális kilégzési időállandó meghatározására, létrehozva ezáltal az első abszolút EIT paramétert. Kiértékelésük és összehasonításuk különböző módszerekkel eltérő zajszintű mesterséges jelek és valós betegadatok segítségével történt. Az eredmények azt mutatták, hogy csak a kifejlesztett két módszer képes robusztus légzésenkénti regionális időállandó számítására valós EIT jelekből illetve kórképek megkülönböztetésére. Emellett az egyik módszer még kellően gyors is ahhoz, hogy őrző monitor eszközökbe implementálva valós idejű kalkulációra lehessen alkalmazni.

Ezenkívül egy szoftvereszköz (ibeX) került kifejlesztésre EIT adatelemzésre, mely félautomatikusan képes számos jól ismert tüdőfunkció és haemodynamikai paraméter meghatározására a fenti új kilégzési időállandó mellett. A szoftver klinikai és kísérleti kutatásokból származó adatok elemzésének elősegítésére lett tervezve. A szoftver MATLAB alapú és grafikus felhasználói felülettel rendelkezik változatos funkciókkal; a visszavonható adatkiválasztástól a megbízható és hatékony lélegzet és szívverés detektáláson és adaptív szűrőn keresztül a közvetlen vizuális visszajelzésig. Az eredmények és az adatok .pdf, .xls és .mat fájlokba exportálhatók. Az ibeX-el az EIT történelmében először lehetőség nyílik a klinikai felhasználóknak, hogy hatékony és reprodukálható úton végezzenek légzésenkénti és szívverésenkénti adatelemzést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.