Verilog mini-fejlesztőkörnyezet fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Wacha Gábor József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A MIT tanszék által tartott Veriloggal foglalkozó tárgyak oktatásához a Xilinx ISE fejlesztőkörnyezetet használják. A környezet mind helyigényileg, mind használatilag nem túl optimális a diákok és az oktatók számára. Ennek következtében felmerült az igény a fejlesztőkörnyezet leváltására.

A dolgozatban bemutatott fejlesztőkörnyezet három komponensből épül fel. Az első egy szerkesztő komponens, amely a legtöbb kódszerkesztéssel kapcsolatos igényét ellátja a diákoknak. A második egy Verilog szimulátor, amely szöveg kimenetet és .vcd (Value Change Dump) kiterjesztésű fájl kimenetet is képes produkálni. A szöveg kimenet megjelenik a fejlesztőkörnyezetben, amely így könnyen leellenőrizhető. A fájl kimenet hullámforma megjelenítésre szolgáló információkat tartalmaz. Ezen információk feldolgozásához egy hullámforma megjelenítő komponens is része az IDE-nek, melybe a felhasználó könnyedén betöltheti a kívánt fájlt. A betöltés után megjelenik a hullámforma, melyen – a komponens eszközeinek köszönhetően - a szükséges jelvizsgálatot elvégezheti.

A program tehát egy jó alternatívát kínál a jelenleg használt környezet leváltására és rendelkezik a legtöbb olyan tulajdonsággal, amely igényként a diákokban és az oktatókban esetleg felmerülhet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.