Versenyautó élő telemetria szoftverének tervezése és elkészítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Magyar Gábor Béla
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjai által alakított BME Formula Racing Team tagjaként az a feladatom, hogy a csapat versenyautójához telemetria programot tervezzek. Dolgozatomban a Formula Student versenysorozat és az abban résztvevő csapatunk rövid bemutatóját követően a csapatnál már használatos telemetria szoftver tervezésének és elkészítésének folyamatát ismertetem, s a lezárásban a szoftver működését illusztrálom.

A BME Formula Racing Team versenyautójához tervezett telemetria, azaz távoli méréseket biztosító szoftver feladata az autót építő és tervező mérnökök munkájának segítése az autó beállítása és megfigyelése kapcsán.

A szoftver az autótól kapott élő adatokat dolgozza fel – miközben az autó a pályán van – és könnyen érthető formára hozza a mérnökök számára. A telemetria szoftver Adobe Flex SDK-ban lett megvalósítva, és a megjelenítő modulok személyre szabhatóságát egy ablakkezelő rendszer biztosítja. A telemetriának készült egy egyszerűbb mobil változata, Android és iOS telefonokra és tabletekre, melynek segítségével sokkal rugalmasabb lett a használat. Az autó tesztjei során a szoftver remek segítséget nyújtott, felgyorsította, hasznosabbá tette a teszteket. A bevezetőben leírom a BME Formula Racing Team történetét és szervezetét, majd részletezem a telemetria fontosságát az autóversenyzésben. Bemutatom a Műegyetem diákjaiból álló versenycsapatot, és a Formula Student versenysorozatot, amelyben 5 éve vesznek részt. A dolgozatomban áttekintem a közvetlenül kapcsolódó járművillamossági megoldásokat, mint a CAN adatbusz működése, a mérendő jelek és azok szenzorai. Bemutatom a BME FRT autójában található szenzorrendszert, a tesztelési környezetet és szempontokat. Beszámolok a telemetria szoftverek kihívásairól, céljairól, az ábrázolási lehetőségekről. Specifikálom az elkészítendő szoftverrendszert, és leírom a hozzá kapcsolódó tervezési döntéseket. A dolgozat része az objektumkatalógus, a fejlesztői és elhasználói leírás is. Dolgozatomban kielemzem a fejlesztés során adódó nehézségeket, illetve a fejlesztés különleges részleteit, a szoftver tesztelésének lépéseit, a tervezés és fejlesztés eredményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.