Verziókövető rendszer bevezetése és kapcsolódó release management folyamat fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A verziókövető rendszerek alkalmazásának elsődleges indoka forrásfájlok változásának teljes körű menedzselése, valamint a csapatban történő, időben párhuzamos szoftverfejlesztés támogatása. Ezen előnyök kiaknázása érdekében nagy szükség van a különböző fejlesztési területek egységes verziókezelését megvalósító rendszer bevezetésére, eközben pedig a lehető legnagyobb figyelmet kell fordítani a már kialakított folyamatokkal, és az ezeket támogató rendszerekkel történő együttműködésre.

A választás az úgynevezett központosított rendszerek közül az SVN-re esett, mivel alapvető kialakításának köszönhetően alkalmas tetszőleges számú fejlesztési projekt egyidejű kezelésére, valamint kiválóan integrálható a már létező release menedzsment folyamatot támogató HP ALM rendszerrel. Mindezek eredményeképpen egy olyan több rendszerből álló struktúra került kialakításra, elsősorban konfiguráció útján, amely továbbra is lehetőséget biztosít a népszerű integrált fejlesztőkörnyezetek használatára, képes hozzákötni az egyes kódváltozásokat az ALM-ben megjelenő fogalmakhoz, kihasználja az SVN képességeit, és nem utolsó sorban a fejlesztett rendszerek automatikus fordítását is támogatja, előre definiált időzítés alapján.

Az ALM-mel kapcsolatban fontos igényként merült fel továbbá, hogy a legfontosabb üzleti partner számára lehetőséget kell teremteni az általuk megrendelt fejlesztési projektekbe való betekintésére, illetve konstruktív beavatkozásra. A szóba jöhető megoldási lehetőségek alapos vizsgálata után végül egy önálló alkalmazás megtervezéséről, és megvalósításáról született döntés, amely példányonként egyirányú szinkronizációs kapcsolatot tart fenn egy ALM, és az üzleti partner által használt, hasonló funkcionalitással rendelkező HP QC rendszer között.

A fejlesztett alkalmazás éles üzembe helyezésese után, azt megfelelő időközönként futtatva, az említett két rendszer hasonló képet fog mutatni a szinkronizációra előzetesen kijelölt entitások tekintetében, ezzel biztosítva a szervezetek még hatékonyabb együttműködésének lehetőségét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.