Veszteséges hangtömörítési eljárás FPGA megvalósíthatóságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A hangtömörítési eljárások célja egy digitálisan tárolt audio média méretének a csökkentése. A tömörítésre alapvetően kétféle módszer kínálkozik, a veszteséges, illetve a veszteségmentes tömörítés. Bár az utóbbi években a különböző HD alkalmazásokkal kapcsolatban előtérbe kerültek a veszteségmentes tömörítési eljárások, az alkalmazási területek túlnyomó részén még mindig a veszteséges tömörítés az egyeduralkodó.

Az ilyen nagysebességű, veszteséges tömörítési eljárást megvalósító rendszereket általában digitális jelfeldolgozó processzorokkal (DSP), vagy pedig speciális, erre a célra létrehozott integrált áramkörökkel (ASIC) szokás megvalósítani.

Manapság azonban az FPGA alapú megvalósítási lehetőség is egy versenyképes alternatívaként tűnik fel. Ez nagyrészt köszönhető az FPGA áramkörök komplexitásának robbanásszerű növekedésének, és ezzel párhuzamosan az ár csökkenésének. Az ilyen nagysebességű (sokcsatornás) tömörítő rendszerek FPGA-val történő megvalósításának a legnagyobb előnyének a nagy rendszerintegritás mutatkozik (SoC – System on a Chip megvalósítás), amelynek következtében jó fogyasztás/ár/csatorna arányt lehet elérni.

A dolgozatom célja egy ilyen, sokcsatornás, veszteséges hangtömörítő eljárás megvalósítása FPGA áramkörrel. A dolgozat első felében veszteséges hangtömörítési eljárások működését mutatom be részletesen, majd kitérek a konkrét választott kodek működésére, amely az MPEG AAC.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.