Veszteséges tömörítésű professzionális HD videoformátumok utófeldolgozási lehetőségeinek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Mócsai Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A videotechnikában folyamatos fejlődésben lévő új szabványok és szolgáltatások megjelenésével együtt szükség van az ezeket megvalósító eszközök fejlesztésére is. A tömörítetlen videotartalom nyilvánvaló okokból rengeteg mennyiségű adatot jelent, így ennek eltárolása és továbbítása szempontjából kulcskérdés az adatok tömörítése oly módon, hogy a szubjektív képminőség ne romoljon.

Ideális esetben az utófeldolgozási lépések a tömörítetlen videotartalmon történnek. A fent említett gyakorlati tárolási szempontokat figyelembe véve szükség lehet a tömörített videoanyag utófeldolgozására is. Kérdés, hogy a szubjektív minőségromlást nem okozó, vagy csak kis mértékű minőségromlást okozó pszichovizuális elveken működő veszteséges tömörítésű kodekekkel tömörített videotartalom utófeldolgozása során, az utófeldolgozás rontja-e a video minőségét, esetlegesen erősíti, láthatóvá teszi a veszteséges tömörítés minőségrontó hatását.

Szakdolgozatom témája a professzionális videotömörítési eljárásokkal tömörített videotartalom utófeldolgozási lehetőségeinek vizsgálata. A megvizsgált professzionális videotömörítések legtöbbje transzparens minőséget nyújt akár többgenerációs kódolás-dekódolás esetén is. A feladat annak a vizsgálata, hogy ezen kodekek/bitsebességek kellő tartalékot nyújtanak-e, hogy bizonyos utófeldolgozási lépések (pl.: színkorrekciók) megfelelő minőségben végrehajthatók-e, illetve, hogy ezen feldolgozási lépések nem súlyosbítják-e a veszteséges kodek minőségrontó hatását.

A dolgozat összefoglalja az ehhez szükséges elméleti ismereteket, kezdve a mozgókép tömörítési eljárások ismertetésével. Majd folytatom a vizsgálat során használt kodekek (Apple ProRes, Avid DNxHD, Sony XDCAM és AVC-Intra) és az elemzéshez alkalmazott objektív minőségmetrikák bemutatásával. Szemléltetem a szekvenciákon elvégzett utófeldolgozási lépéseket, s végül az általam használt tesztkörnyezet segítségével összehasonlítom és tanulmányozom a kapott eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.