Vezérlő panelek bináris állományainak összehasonlítását támogató eszköz készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az iparban nagyon fontos a robosztusság és minőség, így mi az evosoft-nál is kiemelt figyelmet fordítunk a termékeink tesztelésére. Olyan környezetben, ahol számos PLC és HMI panel is részt vesz a gyártási folyamatokban, nagyon fontos hogy biztosítsuk a rajtuk futtatott bináris állományok helyességét. Korábban az elkészült állományok ellenőrzése kizárólag az egyes funkciók manuális ellenőrzésével volt lehetséges. Az ellenőrzési folyamat stabilizálására és felgyorsítására fejlesztettünk egy alkalmazást, amely általános adat betöltési és összehasonlítási célokkal bír. A program külső beépülők segítségével lehetőséget biztosít a legkülönbözőbb fájl formátumok és összehasonlítási módszerek támogatására.

A munkám fő célja a beépülők megtervezése és megvalósítása volt, amelyek alkalmassá teszik a keretalkalmazást a binárisok könnyen érthető vizuális fa formájában való megjelenítésére és minden részletében szabályozható összehasonlítására.

A beépülő, amely a fájlok betöltéséért és vizuális megjelenítéséért felelős, nem csak a tesztelőknek, de a fejlesztőknek is nagyon hasznos eszköz. Segítségével megjeleníthető és elemezhető a – potenciálisan hibás – fájlok tartalma anélkül, hogy egy komplex szimulátorba vagy az éles eszközök memóriájába töltenénk be őket. Olyan kollégák számára is lehetővé teszi a fájlok értelmezését, az azokban való navigációt, akik még soha nem látták vagy ismerték meg részletesen a binárisok felépítését.

Az összehasonlító modul szinte teljes mértékben automatizálhatóvá tette az ellenőrzési lépéseket a tesztforgatókönyveinkben. Az implementált speciális

összehasonlító logikák lehetővé teszik, hogy a binárisok funkcionalitását hasonlítsuk össze a bájt szintű tartalmuk helyett, ami gyakran változhat a fejlesztési folyamat során.

A keretrendszer kiegészítve a beépülőkkel megteremti a lehetőséget, hogy a tesztelők az ellenőrzendő alkalmazás kimenetében a lényeges, funkcionális eltéréseket okozó különbségekre koncentráljanak. Emellett a fejlesztők is sokkal könnyebben analizálhatják a változtatásaik eredményeit azáltal, hogy egy korábbi referenciához hasonlíthatják az új kimenti fájlokat. A kiegészítők extrém módon megkönnyítették a kommunikációt a két oldal között azáltal, hogy pontosan definiálhatóvá tették a különbségek és problémák helyét a közös nézőpont megteremtésén keresztül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.