Vezérlőegység tervezése napelem szimulátor áramkörhöz

OData támogatás
Konzulens:
Glisics Sándor Gergely
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Diplomatervem során egy olyan napelem-emulátor eszköz tervezését mutatom be, melyet hatékonyan lehet használni pikoműholdak energiaellátó rendszerének fejlesztésénél és tesztelésénél. Emellett alkalmazható a teljes rendszer tesztelésénél a tápellátás biztosítására is. Az eszköz különböző méretű CubeSat szabvány szerint tervezett műholdakhoz használható.

Bemutatom a napelemek működését és fejlődési irányukat, a helyettesítőképből kiindulva levezetem a napelem matematikai modelljét, és meghatározom azon paramétereket, amelyeket a feladatom elvégzése során szem előtt kell tartanom. Kitérek a pikoműholdak energiaellátó rendszerének tesztelési nehézségeire, és a napelem-emulátorok szükségességére. Tárgyalom a különféle létező megoldások elveit, a piacon kapható emulátorok jellemzőit.

Egy meglévő elektronikából kiindulva, azt továbbfejlesztve meghatározom a műszerrel szemben támasztott követelményeket. Ismertetem a megépített áramkörön a kalibrálás és a tesztelés folyamatát, bemutatom az emulátor működésének elvét és megvalósítását. Tárgyalom a napelem-emulátor vezérlésére készített, számítógépen futó grafikus felhasználói felületet valamint az emulátor és a számítógép közötti adatkommunikációt. Végül az elkészült eszközt tesztelem különféle terhelésekkel, és egy pikoműholddal összekapcsolva is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.