Vezérlőpult felhő infrastruktúra kezelésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A 2010-es évek második felének az egyik legtöbbször használt hívószava az informatikában egyértelműen a felhő. A vállalatvezetők számára a költséghatékonyság és az alacsony karbon kibocsátás különösen fontos ebben az időszakban, ezen szempontokra pedig a felhő architektúra hála a skálázhatóságnak és az alacsonyabb karbantartási költségeknek hála jótékony hatással van. Rengeteg szolgáltatást be akarnak „vinni a felhőbe”, például a napjainkban fejlesztés alatt álló telekommunikációs hálózat 5. generációjának is az egyik újítása hogy az egyes hálózati elemek felhőben futnak, a különböző háttértár gyártók pedig az otthoni felhő kialakításának számtalan lehetőségét kínálják a felhasználóknak. Az informatikus hallgatók képzésében ezért különösen fontos hogy megismerjék a különböző felhő platformok működését, telepítését, használatát, illetve továbbfejlesztését. A CIRCLE rendszer véleményem szerint egy jól használható, nagyon felhasználóbarát felülettel rendelkező rendszer, ami mégsem terjedt el széles körben. A másik oldal óvatossága is érthető, a különböző netes közösségekben sokkal nagyobb valószínűséggel kapnak választ a kérdéseikre amennyiben valamilyen elterjedtebb motorra épülő rendszerre, mint az AZURE vagy az OpenStack vonatkozik. Munkám során ezért a CIRCLE kezelőfelületének a megtartásával a mögötte lévő rendszert képessé teszem, hogy az OpenStack platform erőforrásait használja.

Részemről azért tetszett meg a feladat, mert az OpenStacket személyesen is tapasztaltam hogy előszerettel használják az iparban, illetve az elmúlt években rengeteget foglalkoztam a Python nyelvvel, és ennek különböző származtatott nyelveivel, a tanszéken megvalósított CIRCLE rendszert Django keretrendszert használva írták, ami a Python nyelven alapszik, az OpenStacket pedig Python nyelven, így a megvalósítás során nem kellett teljesen új szintaktikát és nyelvet megtanulnom.

Dolgozatom első részében arról írok, hogy mit nevezünk felhőnek, szolgáltatás szintje szerint milyen fajták vannak, utána röviden bemutatom a használt nyelveket, ezután kicsit részletesebben leírom a CIRCLE és az OpenStack felépítését, majd összehasonlítom hogy az egyes komponensek milyen funkciókat látnak el a két környezetben. A dolgozat második felében pedig a megvalósítás részletezése következik, hogy az egyes funkciókat hogyan valósítottam meg, milyen nehézségek merültek fel, és azokat hogyan oldottam meg. A végén pedig összegzem a munka tapasztalatait, és javaslatot teszek esetleges további funkciókra és javításokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.