Vezérlőszoftver fejlesztése komplex napelem minősítő rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Plesz Balázs
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A diplomaterv bemutatja egy LabVIEW környezetben létrehozott részben automatizált napelem tesztelő rendszer felépítését, valamint az azt vezérlő számítógépes program fejlesztésének folyamatát és az elkészült mérőszoftver működését.

A feladat megvalósítása a teljes mérőrendszer és a LabVIEW programozási nyelv működésének megismerésével kezdődött. Ezután a vezérlő program megírása, fejlesztése és tesztelése következett, amely a rendszert a National Instruments cég által forgalmazott NI USB-6212 típusú adatgyűjtő (DAQ) kártyán keresztül vezérli.

A vizsgált mapelem mérése egy kondenzátoros mérőpanelre kötve az adatgyűjtő kártyával végezhető el. A tesztpanelt és a szabványos mérés elvégzéséhez szükséges megvilágítást biztosító LED-es napszimulátort a DAQ kártyán keresztül a LabVIEW-ban írt program vezérli.

Az így létrehozott mérőkörnyezet a szoftver működésében kevésbé jártas felhasználók számára is könnyen kezelhetően, egyszerű lépések elvégzése során képes napelem cellák és modulok összetartozó áram és feszültség értékeinek felvételére. A rögzített mérési adatokból a program egy közös grafikonon ábrázolja a napelemek minősítésére szolgáló áram-feszültség és teljesítmény-feszültség karakterisztikákat, valamint meghatározza, illetve kiszámítja a további minősítő paramétereket és dokumentálja is e mérési eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.