Vezérlőszoftver készítése napelemforgató rendszer mikrokontrolleres vezérléséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Plesz Balázs
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Napjainkban a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztések világszerte egyre nagyobb jelentőséget kapnak. A környezetvédelmi megfontolásokon túl komoly gazdasági okai is vannak a folyamatnak. A fosszilis energiaforrások kimerülésének közeledtével és a nukleáris biztonság nehézségeivel szembesülve mind több kormány és nagyvállalat fordít kiemelkedő figyelmet az energiaiparnak erre a szegmensére.

Többek között ezen körülményeknek köszönhetően kezdődött el a BME Elektronikus Eszközök Tanszékén a Heliotrex project, melynek célja a napelemes energiatermelés hatékonyságának növelése napelem forgató rendszer segítségével. A projectnek a jelenlegi állapota, ahonnan folytattam a fejlesztést, már több hallgató diplomamunkájának eredménye. Munkámmal most én is csatlakozom a fejlesztők sorához. Feladatom a vezérlő szoftver egyes részeinek a megírása: a motor irányítása, a szenzorok működtetése, az LCD kijelző vezérlése, és a valós idejű óra kezelése.

A dolgozat első részében bemutatom a forgató rendszer korábban elkészült elemeit. Elsősorban azokkal a részekkel foglalkozom részletesebben, melyek szorosan kapcsolódnak jelenlegi munkámhoz.

A következő fejezet a féléves feladatom megvalósításáról szól. A dolgozat e szakaszában kifejtem a vezérlő firmware funkcióit és ismertetem a konkrét implementációt is. A tengelyek forgatását egy relatív elmozdulás vezérlésű, nagy megbízhatóságú algoritmus végzi a szenzorhálózat információinak segítségével. Az ember-gép interfész az LCD kijelzővel rendelkező, megszakítás alapú konzol modulon keresztül lett megvalósítva. A szoftver a pontos időt az I2C buszon csatolt, perifériaként kezelt RTC segítségével képes követni. A fejezet végén ismertetem a sikeres tesztelés eredményeit és a demonstrációs szubrutint.

A befejező rész során összefoglalom az idáig elért eredményeket, és vázolom a további fejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.