Vezeték nélküli aktív infra szenzor tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy új IC megtervezését és legyártását követően kedvezően befolyásolja piacra kerülést, ha a potenciális vásárlók felhasználási javaslatokat, ötletes mintaalkalmazásokat láthatnak az adott termék segítségével megvalósítva. Sokszor többet mutat egy ilyen referenciaalkalmazás, mint az áramkör részletes leírása, adatlapja. Egy ilyen mintából sokkal könnyebb megérteni a működés főbb paramétereit, az IC felhasználásának célját. Egy mintaalkalmazás láttán sok mérnöknek indul meg a fantáziája a felhasználási lehetőségeket tekintve, ez pedig marketing szempontból sem megvetendő.

A Silicon Laboratories Inc. 2010. nyarán az Si1140 jelzésű távolságmérő és környezeti fényintenzitás mérő szenzorja tervezési fázisának végére ért, és elkészültek az első mintadarabok. A piacra kerüléssel együtt egy mintaalkalmazás megjelentetésére merült fel az igény. Az IC felhasználási lehetőségeit tekintve meglehetősen sokrétű, egy érdekes felhasználása, ha füstérzékelő alkalmazásban használjuk.

A feladat tehát adott, az alkalmazás viszont annál figyelemfelkeltőbb, minél sokrétűbb. A Silicon Labs rádiós IC-k tervezésével is foglalkozik, egy mintaalkalmazásban pedig jól mutat a cég által gyártott és kínált másfajta áramkör is. Ezért a feladat egy olyan aktív infra szenzoros füstérzékelő alkalmazás elkészítése lett, amely rádiófrekvencián képes jelezni, ha füstöt érzékel. Az áramkör vezérlését szintén egy Silabs termék, a C8051F930 jelzésű mikrontroller látja el. Így a mintaalkalmazás három Silicon Labs IC működését is prezentálja.

A diplomatervezés keretében ennek az alkalmazásnak a nyomtatott huzalozású lemezét terveztem meg, az alkatrészeket beültettem, majd szoftvert készítettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.