Vezeték nélküli digitális multiméter

OData támogatás
Konzulens:
Lazányi János Gyula
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A digitális multiméter a mindennapi mérnöki munka során az egyik leggyakrabban használt műszer, viszont a jelenleg kapható legtöbb multiméter elavultnak mondható: hétszegmenses kijelzővel rendelkezik, nagy méretű, és nem képes más eszközökkel kommunikálni. Napjainkban folyamatosan rendelkezésünkre áll a számítógépek és az okostelefonok nagyfelbontású színes képernyője és számítási kapacitása, érdemes lenne ezeket kihasználni.

Jelen dolgozat célja egy olyan digitális multiméter specifikálása, amely képes okostelefonhoz és számítógéphez vezetékkel vagy vezeték nélkül kapcsolódni, kis méretű, és könnyen megvalósítható.

Szakdolgozatom első felében bemutatom a piacon jelenleg kapható multimétereket, valamint a multiméterek minősítéséhez és biztonságához kapcsolódó szabványokat. Az elterjedt vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs protokollokat összehasonlítva kiválasztom, hogy melyeket lenne célszerű a műszerben felhasználni.

Szakdolgozatom második felében a megszerzett ismeretek alapján rendszertervet készítek a multiméterhez. Megvizsgálom a szükséges fő komponenseket, amelyek összességében a műszer méretét és elkészítésének árát fogják meghatározni. Végül bemutatom, hogy a kiválasztott komponensek felhasználásával hogyan lehet megvalósítani az egyes méréseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.