Vezeték nélküli elosztó tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre dinamikusabban fejlődnek a különböző lakásautomatizálással továbbá távvezérléssel és távfelügyelettel kapcsolatos megoldások. Az intelligens otthon koncepció megvalósulását elősegíti, hogy a háztartásban használt elektronikus eszközök fejlesztése is ilyen irányba tolódik el, egyre több gyártó integrálja eszközeibe a távolról történő vezérlés és monitorozás lehetőségét, illetve biztosít ehhez szoftveres támogatást. A leggyakrabban felhasznált vezeték nélküli technológiák közé tartozik a Bluetooth, és a WiFi.

Diplomatervem témája egy olyan elosztó megtervezése és elkészítése mely illeszkedik ebbe a koncepcióba, tehát támogatja a távolról történő ki- és bekapcsolást illetve távolról monitorozható is. A funkcionalitás kibővítésére felmerült még az időzített kapcsolás támogatása. A vezeték nélküli kommunikáció történhet WiFin és Bluetooth-on keresztül is, ezzel biztosítva az eszköz sokoldalúságát, illetve együttműködését az okostelefonokkal és a fő vezérlési funkciókat ellátó webszerverrel. Mivel alapvetően otthoni használatra tervezett készülékről van szó, nagyon fontos, hogy a hardvert egy megfelelő szoftver egészítse ki, mely intuitív felhasználói felületet biztosít az eszköz egyszerű és gyors kezeléséhez.

A téma megismerése és a szükséges irodalomkutatás elvégzése után, kialakult egy koncepció a feladat megoldásához. A feladatot két jól elkülöníthető részre bontottam, a prototípus megtervezésére és elkészítésére illetve az eszközzel kommunikáló webszerver és webes felhasználói felület implementálására.

A diplomaterv elkészítése során párhuzamosan végeztem a hardvertervezéssel és a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat. Ennek eredményeként elkészült az eszköz egy működőképes prototípusa, valamint a vezérléshez szükséges webszerver és felhasználói felület is. Az elkészült rendszer még nem biztosítja minden funkció használatát, amit a prototípus hardveres megoldásai lehetővé tennének (például fogyasztásmérés). Ennek ellenére már ebben a formájában is használható az eszköz képességeinek demonstrálására, hiszen a feladat legfontosabb részét képző távolról történő vezérlés –mind Bluetooth-on, mind WiFin keresztül– már működőképes.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.