Vezeték nélküli energiaátviteli rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gyimóthy Szabolcs
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A diplomamunkám során részletesen tárgyaltam a rezonáns vezeték nélküli energiaátviteli rendszereket (Wireless Power Transfer, WPT), összehasonlítottam a Tesla-típusú átviteli rendszert, a mágnesesen csatolt önrezonáns és illesztett rezonáns rendszereket az alkalmazhatóság, felhasználási terület és hatásfok szerint. Ismertettem az A4WP szabványt, valamint különböző módszereket a WPT rendszerek leírására.

Az általánosan elterjedt impedanciaillesztési módszer mellett ismertetem a saját ötleten alapuló teljes rezonanciára illesztés, az 50 Ohm-os kapacitív és inverz lánc paraméteres kétkapus illesztés módszert. Végeselem módszeren alapuló szimulációval optimalizáltam a geometriáját, és illesztését a saját ötleten alapuló kétoldalú spiráltekercsnek, melynek analitikus leírását is levezettem. Továbbá a hurok-adó és –vevő szimulációját és az illesztésének optimalizálását is elvégzem, és összehasonlítottam az analitikus illesztések eredményeivel. Ezen adó- és vevőhurkokat és tekercseket meg is építettem.

Terveztem, szimuláltam és megépítettem egy E-osztályú erősítőt tartalmazó RF teljesítményadó modult, illetve 50 Ohm-os LED-es, valamint egy feszültségkétszerező egyenirányító áramkört tartalmazó vevőt. Osztályoztam és összehasonlítottam a különböző illesztési módokat és vevőket, különös tekintettel az egyenirányításra. Végezetül elvégeztem a teljes épített WPT rendszer mérését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.