Vezeték nélküli hálózatok modellezésének elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lencse Gábor Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban szinte minden műszaki eszköz hálózaton kommunikál hozzá hasonló eszközökkel. A hétköznapi ember nincs is tudatában annak, hogy ha elküld egy e-mailt a mobiltelefonján keresztül, az milyen utat jár be, mire eljut a címzetthez.

Vezetéknélküli hálózatot rengeteg területen és sokféleképpen használunk, legyen szó mobilhálózatról, katonai kommunikációs hálózatokról, számítógépes játékokhoz az ember mozgását követő szenzorhálózatokról, vagy akár otthoni magánhálózatról. Ahhoz, hogy ezeknek a hálózatoknak a viselkedését meg tudjuk figyelni, nincs feltétlenül szükség a hálózat telepítésére, mivel léteznek ezeknek a szimulálására alkalmas szoftverek. Ezek a hálózati szimulátorok. Képesek vagyunk megfigyelni a működésüket attól függően, hogy milyen eszközök, szolgáltatások vannak jelen a hálózatban, valamint változtathatunk a körülményeken, hogy a hálózat hogyan reagál.

A szakdolgozatom egyik célja, hogy feltérképezzem ezeket a szimulátorokat, jellemezzem őket képességeik alapján. Ezek alapján felállítottam egy kritériumrendszert: legyen élő a projekt (karbantartják a forráskódját) vagy kutatási célra elterjedten használt, legyen ingyenesen hozzáférhető, előnyt jelent, ha forráskódban elérhető, bővíthető. Munkám első fázisában összegyűjtöttem 10 darab szimulátort, amelyek alkalmasnak tűntek vezetéknélküli hálózatok vizsgálatára, és a kritériumok szerint megvizsgáltam őket. Négy szimulátort tartottam alkalmasnak további elemzésre: NS-2, NS-3, OMNeT++ és Riverbed Modeler. Ezek további vizsgálatára megépítettem bennük egy egyszerű (vezetékes részeket is tartalmazó) vezetéknélküli hálózat modelljét, melyet referenciaként valós eszközökből is összeraktam. Ez a modell két hozzáférési pontot (AP) és négy klienst tartalmazott. Mind a valós rendszeren, mind a modellekben különféle méretű fájloknak több végpontra történő egyidejű letöltését vizsgáltam. A letöltési sebességek többé-kevésbé jól közelítették a valós rendszerben mért eredményeket. A szimulációt futási idejében viszont lényeges eltérést tapasztaltam.

Az oktatási és kutatási célra való használhatóság követelményeinek mind a négy szimulátor megfelel, mivel kellően jól dokumentáltak, és a hálózati protokollok széles skálájának vizsgálatára alkalmasak, kiemelkedően jónak találtam a Riverbed Modeler és az OMNeT++ szimulátorokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.