"Vezeték nélküli" háztartási villamos hálózat

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban természetes a minket körülvevő beágyazott rendszerek sokasága. Otthonunkban is egyre másra tűnnek fel ilyen eszközök, és sok helyen felmerül az igény a lakás teljes automatizálására, hogy kényelmessé, és nem utolsó sorban gazdaságossá váljon az épület fenntartása.

A háztartási villamos hálózatok irányítására 1991-ben alkották meg az instabus EIB rendszert. Tagadhatatlan előnyei ellenére – feltehetően az építő elemek magas ára miatt – piaci részarányuk, az egyéb hasonló funkciójú rendszerekkel együtt is szerénynek mondható. Elterjedésüknek másik gátja, hogy a szükséges speciális vezetékezés miatt beépítésük alapvetőn csak új építésű háznál jön szóba.

Az RF kommunikációs eszközök árának folyamatos csökkenésével egyre inkább előtérbe kerül a rézvezetéken keresztüli távirányítás (pl. villanykapcsoló - lámpa) kiváltása RF interfésszel rendelkező intelligens eszközökkel. A RF alapú hálózat fontos előnye, hogy telepítés csak minimális átalakítást és szaktudást igényel, mivel nem kell bonyolult vezetékezést beszerelni. A feladat keretében olyan intelligens rendszer megalkotása a cél, amely amellett, hogy olcsó elemekből épül fel, kétirányú információcserét valósít meg, tehát a Központi egység a Beavatkozók működési állapotát is képes figyelemmel kísérni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.