Vezeték nélküli időjárás állomás felhő alapú szolgáltatásokkal

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság nagyon népszerű témák mind tudományos körökben, mind a hétköznapi sajtóban a globális felmelegedés és az Internet of Things (IoT). A szakdolgozatom témájaként ezt a két témakört vizsgáltam meg és készítettem egy IoT-s prototípust az időjárás monitorozására.

A feladatom volt egy ilyen rendszer teljeskörű megtervezése és implementálása hardveres és szoftveres szinten egyaránt.

Megismerkedtem az alapvető problémákkal és tulajdonságokkal, amik az ilyen jellegű eszközöknél előjönnek. A legfontosabbak ezek közül az alacsony fogyasztás, a vezeték nélküli energiatárolás és kommunikáció, valamint a felhős szolgáltatások, amik kényelmi és automatizált funkciókkal egészítik ki ezt a rendszert.

Egy akkumulátorról üzemelő, vezeték nélkül kommunikáló mérőegység háromféle szenzorral mérte az időjárással kapcsolatos környezeti paramétereket és küldte el az adatokat egy központi egységnek. A központi egység begyűjtötte és továbbította a mérési eredményeket egy távoli felhős webszerver felé, ahol egy adatbázisba kerülnek, hogy hosszú ideig elérhetőek legyenek. Továbbá egy érintésérzékeny kijelzőn grafikus felhasználói kezelőfelületet is terveztem. A felhős szolgáltatások közé tartozik az adatbázissal való kommunikáció lebonyolítása és a kliens oldali grafikus felületek elkészítése és megjelenítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.