Vezeték nélküli kommunikáció látható fénnyel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fazekas Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A vezeték nélküli kommunikáció megvalósítható rádiófrekvenciás tartományban, illetve optikai tartományban. Ez utóbbinak az egyik típusa a VLC, azaz a látható fénnyel történő kommunikáció. Ennek a technológiának rengeteg előnye van, többek között, hogy a világító test és a nagy sebességű információforrás egy és ugyanaz. Egy ilyen rendszerben csak LED forrásokat alkalmazhatunk, amelyek igen nagy fényerősséggel rendelkeznek, mindemellett energiafelhasználásuk csekély.

A rádiófrekvenciás spektrum széleskörű alkalmazása miatt a szabadon felhasználható tartomány telítődik, így új technológiai megoldásokat kell keresnünk. A VLC a lehető legmodernebb kommunikációs megoldás, amely nagy sávszélességet biztosít számunkra, illetve fizikai tulajdonságai miatt biztonságos is, ezáltal otthoni illetve irodai alkalmazása a jövőben mindenképp előnyünkre válna.

A dolgozatomban először bemutatom ennek a technológiának az előnyeit és hátrányai, illetve az eddig létrehozott rendszereket. Ezután megtervezek egy analóg audio hang átvitelére képes adó- és vevőegységet, amelyet szimulálok, majd elkészítem a prototípusát, amit tesztelek. Végezetül levonom a megfelelő következtetéseket és továbbfejlesztési lehetőségeket fogalmazok meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.