Vezeték nélküli okosmérőóra-hálózat tervezése és szoftver implementációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Jelen diplomaterv célja egy vezetéknélküli okosmérőóra-hálózat tervezésének és szoftver implementációjának bemutatása. Az elkészült rendszer alapot adhat háztartások energiafogyasztásának távoli mérésére, mely mind a szolgáltatónak, mind a felhasználóknak előnyöket teremthet. Ezt a mérőórák mellé telepített rádiós egységek, valamint egy adatkoncentrátor által létrehozott rádiós hálózat teszi lehetővé. Az adatkoncentrátor távoli eléréssel rendelkezik egy szerverhez, mely tárolja, valamint feldolgozza a mérési adatokat.

A létrehozott rádiós hálózat Wireless M-Bus fizikai réteggel rendelkezik mely egy európai szabvány kifejezetten okosmérőórák részére. A Wireless M-Bus szabvány nem specifikál hálózati réteget, így a feladat magába foglalja annak implementálását is. A hálózat a kommunikáció formája, kiterjedése, valamint a felhasználása szempontjából felfogható egy speciális vezetéknélküli szenzorhálózatként, így a tervezés során az ezen témakörben ismert útkeresési, valamint biztonsági eljárások kerülnek figyelembe vételre.

A hálózat tervezésekor a cél egy robosztus multi-hop hálózat létrehozása, amely kiküszöböli a beltéri rádiós kommunikáció rövid hatótávját, valamint lehetővé teszi a működést mérőórák esetleges meghibásodása esetén is. További cél a hálózat könnyű bővíthetősége. A titkosítás az alkalmazás szempontjából igen fontos, mivel a kommunikáció, valamint az adatok meghamisítása nagy károkat okozhat a szolgáltatóknak és a felhasználóknak is.

A dolgozat során definiálásra kerülnek az egyes rendszerelemek, melyekkel szemben támasztott hardveres, illetve szoftveres követelmények lefektetése után azok implementálásra is kerülnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.