Vezeték nélküli szenzorhálózat eszközkészletének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom egy vezeték nélküli szenzorhálózat létrehozásáról szól, mely egy központi egységet, és csillag topológiában ehhez kapcsolódó mérő/ beavatkozó csomópontokat tartalmaz. A feladatleírásban szereplő kritériumok alapján kiválasztottam a megfelelő modul szintű alkatrészeket. Megírtam a központi egység és a csomópontok szoftverét, mely biztosítja a szenzorhálózaton belüli kommunikációt. Biztosítottam az adattárolást, továbbá a központi modult egy külső hálózathoz kapcsoltam. Így hálózat mérései a főegységre futnak be, és itt egy SD kártyára mentődnek. A rendszer a főegységen át egy GSM modul segítségével képes az internetre csatlakozni, ekkor a mért adatokat feltölti egy szerverre, illetve képes a szerverről beállításokat fogadni. A hálózat nem korlátozódik mérési szerepkörre, a szerverről beavatkozásokat is lehet küldeni.

A rendszerben a csomópontok mérései és beállításai általános formátumúak, így új, típusú eszközök fejleszthetők, és csatlakoztathatók anélkül a főegységhez, hogy annak szoftverét módosítani kellene.

A teljes rendszer létrehozásához hozzátartozott a szerver oldal megvalósítása is, azonban ezt nem részletezem, csupán bemutatom a végeredményt a dolgozat végén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.