Vezeték nélküli szenzorhálózat képességeinek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Elosztott rendszerek alkalmazásának alapvető feltétele a csomópontok közötti kommunikációs hálózat megléte. Egy mérőrendszer csomópontjai között az adatok továbbításának biztosításán felül ügyelni kell az időzítésekre is, hiszen a mérési érték mellett a mérés időpontjának ismerete is fontos. Az időbeli viszonyok kézben tartásához szükséges a mérőegységek óráinak szinkronizálása. Ennek megvalósításához a szakirodalomban számos példát találhatunk, mind vezetékes, mind vezeték nélküli alkalmazásokra. Azonban az általam vizsgált szenzorhálózat időszinkronizációjának pontossági követelményei túl magasak voltak egy, már meglevő szabvány alkalmazásához. Ezért felmerült az igény egy saját protokoll megvalósítására, melyet az általánosabban alkalmazható vezetékes hálózatra tervezett szinkronizációs megoldások vizsgálata után, egy meglévő protokoll alapján valósítottam meg.

Az általam létrehozott vezeték nélküli hálózati protokoll beágyazott óraszinkronizációval rendelkezik, mely biztosítja az üzenetek időbeli viszonyainak megfelelően pontos ismeretét.

Olyan szenzorrendszerekhez készült, melyek megkövetelik az órák nagy pontosságú szinkronizáltságát. Ezért, megoldásomban a szinkronizációs üzenetek nagyobb prioritást élveznek az adat üzenetekkel szemben. A rendszer továbbá támogatja a valós idejű alkalmazást, mely során kritikus a folytonos felügyelet megléte. Időosztásos kommunikációt biztosít a hálózaton, amely periodikusan garanciát ad a csomópontok üzenetküldési igényének kiszolgálásra, ennek segítségével minden egység biztosan kap kommunikációs lehetőséget.

A beágyazott óraszinkronizáció működési elve az IEEE 1588 szabvány alapján készült és megközelíti annak pontosságát.

Ezt a felhasznált hardver specifikus funkcióinak újszerű felhasználásával teszi lehetővé, megnövelve ezzel az időbélyegek rögzítésének pontosságát.

Szakdolgozatom témája részben kidolgozásra került idei TDK munkámban, mely során az óraszinkronizáció elméleti alapjait Várallyay Sámuel kollégámmal folytatott közös munkám során fejlesztettük ki, majd a fizikai megvalósítás megtervezésénél is segédkezett.

Kizárólagos feladatköreim közé tartozott a kommunikációs protokoll és a szinkronizáció beágyazott rendszeren való megvalósítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.