Vezeték nélküli telemetria fejlesztése az FRT projecthez

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A motorsport világában az első és utolsó helyezést sokszor csak néhány tized másodperc választja el, így érthető, hogy a versenyautókat felkészítő mérnökök mindent megtesznek annak érdekében, hogy az autóban rejlő utolsó századmásodpercet is előhozzák. A beállítások megválasztásához az elérhető összes adatot figyelembe veszik, majd a mért paraméterek segítségével képesek kiértékelni a változtatás pontos hatását.

Egy professzionális versenyjárműben akár több száz szenzor is jelen lehet, mérve a kipufogógáz oxigénszintjétől kezdve a fordulatszámon át az oldalgyorsulás értékéig minden olyan adatot, amely a benne elhelyezett intelligens elektronika, vagy a boxutcában beállításokat végző mérnökök számára potenciálisan hasznos lehet. Ezen szenzorok leggyakrabban egy vagy több belső kommunikációs hálózatra vannak illesztve, így egyaránt hozzáférhetőek az adatrögzítő elektronika és a valós idejű beavatkozást végző vezérlők számára.

Azonban a rengeteg mért érték utólagos kiértékelése sokszor embert próbáló feladat a hatalmas adatmennyiségből fakadóan, sokszor elég lenne pár fontos érték megfigyelése valós időben, hiszen így potenciális kár is elkerülhetővé válik (például a hűtővíz hőmérsékletének folyamatos ellenőrzésével figyelmeztethető a pilóta, ha a versenyautó motorja túlmelegedés közeli állapotba került). A valós idejű, távoli megfigyelésre létrejöttek a rádiós átvitelű telemetriarendszerek, ezek segítségével a mérnökök nyomon követhetik a számukra fontos paraméterek változását, miközben a jármű köröket teljesít a versenypályán, ráadásul amennyiben az adott versenyszéria nem tiltja, be is avatkozhatnak a paraméterekbe a pilóta igénybevétele nélkül.

Szakdolgozat keretében végzett munkám során egy ilyen rendszert valósítottam meg a nemzetközi Formula Student versenysorozatban résztvevő BME Formula Racing Team által épített versenyautóhoz, a dokumentumban bemutatom a szükséges előismereteket és megvalósítási lehetőségeket, majd pontról pontra ismertetem az elkészült rendszer tervezési folyamatát és a megvalósulás lépcsőit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.