Vezeték nélküli villamosenergia átvitel módszerei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

Az elmúlt évtized során hatalmas emelkedés következett be a mobil eszközök számában, melyek jelentős fogyasztói igényt támasztanak az őket kiszolgáló infrastruktúra felé. Laptopok, telefonok, tabletek, okos órák, fogkefék vagy a nemsokára mindennapunk részévé váló elektromos autók mind akkumulátorról üzemelnek. Ellátásuk nem csak jelentős teljesítményigénnyel jár, de a kiépített fogyasztói csatlakozópontok számát is próbára teszi. A szobákat behálózzák az ezen eszközök töltésére és üzemeltetésére szolgáló berendezések, kapcsolóüzemű tápegységek, a hozzájuk kapcsolódó kábelrengeteg. Amennyiben pedig nem szeretnénk folyton a hálózatra kapcsolódva lenni, nagyméretű és elhasználódásukkor jelentős környezeti terhelést okozó akkumulátorokat kell alkalmaznunk.

Látható az igény egy olyan megoldás kifejlesztésére, amely e hiányosságokon segít. Egy ilyen lehetőség a vezeték nélküli energiaátvitel. Az említett hétköznapi problémákon felül még rengeteg speciális felhasználási területe is van a technológiának, mint az űrbéli energiatovábbítás, vagy a villamos repülőgépek és autók mozgás közbeni táplálása és utántöltése.

Szakdolgozatomban sorra veszem az átvitel fizikai lehetőségeit, a már létező és használt megoldásokat, illetve a még nem kiforrott, vagy kísérleti stádiumban lévő technológiákat, a napjainkban általam legérdekesebbnek vélt alkalmazásokat. A ma is alkalmazott már kereskedelmi forgalomban lévő berendezéseken túl, olyan eszközökre is kitérek, melyek a dolgozat készítésének idejében még nem működőképesek, csak terv szintjén léteznek, vagy léteztek. Illetve áttekintettem ezen eszközök kihatását a jelenlegi technológiai berendezkedésre és gazdaságra.

A dolgozat zárásaként egy egyszerű demonstrációs áramkör tervezésének, építésének, lehetséges továbbfejlesztésének lépéseit taglalom, amely a mágneses rezonancia elvén működő energiaátvitelen alapul.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.