Vezetékes-rádiós hibrid szélessávú hálózatok ritkán lakott vidékekre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mitcsenkov Attila Demeter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Ezen szakdolgozat készítése alatt feladatom volt megvizsgálni azokat a lehetőségeket, melyek segítségével megvalósítható nagy sebességű internetkapcsolat ritkán lakott területeken is, a költséghatékonyságot szem előtt tartva. A mai világban szinte már elengedhetetlen szükséglet minden háztartásban a szélessáv, így egyenlően kell tudni ezt biztosítani a nagyvárosokban, illetve alacsonyabb népsűrűségű területeken is. Ezzel a törekvéssel párhuzamosan a realitások talaján kell maradni, azaz mérlegelni kell, hogy milyen mértékű az a befektetés, ami megtérül.

A már meglévő vezetékes-, illetve vezeték nélküli technológiák tulajdonságaival mélyebben megismerkedve, illetve azokat mérlegelve döntöm el, hogy mely technológiák lennének alkalmasak egy nagy sebességű, időtálló hibrid hálózat kiépítésére. A technológiák értékelésénél figyelembe vettem a Szupergyors Internet Program ajánlásait is, mely projekt hasonló célokat tűz ki, mint ez a szakdolgozat.

Egyértelműen látszik, hogy a meglévő infrastruktúra mellett demográfiai tényezők befolyásolják főként a költségek megtérülését. Míg egy kisebb kiterjedésű, nagy népsűrűségű területen a vezetékes megoldás létesítése olcsóbb, egy elszórt lakosságú helyszínen esetleg a tisztán rádiós megoldás a célravezető. A megvalósított szoftveres megoldással lehetőség nyílik egy adott terület népességi viszonyainak meghatározására, mely elősegíti az optimális választást az igényhelyek lefedésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.