Vezetéknélküli hangszórórendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomaterv keretein belül egy vezeték nélküli hangszórórendszer kifejlesztésén dolgoztam. A rendszer képes a forrástól a lejátszóeszközökig eljuttatni a hangot valós időben és egymással szinkronizálni a többcsatornás adatfolyamok csatornáit.

Tanulmányoztam a jelenleg piacon kapható hasonló működésű eszközöket, megállapítottam ezeknek az előnyeit és hátrányait, illetve hogy az általam tervezett rendszer miben fog tudni többet nyújtani ezeknél.

Megismerkedtem a létező és használt vezeték nélküli átviteli technológiákkal, majd ezek alapján kiválasztottam a WiFit az általam készített rendszer átviteli csatornájaként.

Kiválasztottam egy WiFis mikorvezérlőt, amely memóriaméretben, számítási teljesítményben és az elérhető perifériákban megfelel az elvárásoknak. Ez egy codec áramkörön keresztül állítja elő az analóg jelet, amely egy D-osztályú erősítő bemenetére kerül. A kimenetre kapcsolt hangszórót ez hajtja meg.

A rendszernek része egy számítógépes program, amely a fizikai lejátszóeszközhöz hasonló képességekkel rendelkezik. Ez a Windows alatt futó program az operációs rendszer által lejátszott hangokat továbbítja a hálózaton a lejátszóeszközök felé.

Készítettem egy további számítógépes programot, amely megadja a lehetőséget a lejátszóeszközök vezérlésére. Ez a program, habár használ közös osztálykönyvtárat, az előzőtől teljesen független. Mindkét program C# nyelven íródott a .NET keretrendszerre.

A munkám során sikerült egy működő rendszert megvalósítani, amelyben a tervezett funkciók mind elkészültek. A dolgozatban részletesen bemutatom a fejlesztés lépéseit, illetve a közben megszerzett tapasztalataimat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.