Vezetéknélküli kommunikáció látható fénnyel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fazekas Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szélessávú otthoni és irodai vezeték nélküli hálózatok egyik megvalósítási módja lehet a látható fénnyel történő optikai kommunikáció (VLC), melyet a modern, nagy fényerejű LED alapú világítótestek tettek lehetővé. Egy ilyen rendszerben a LED-ek világítás mellett nagy sebességű információforrásként is szolgálnak.

A WiFi hálózatok széleskörű elterjedésével a szabadon felhasználható rádiófrekvenciás spektrum kezd telítődni, így alternatív megoldásokat kell keresni. A látható fénnyel történő kommunikáció egy energiatakarékos, nagy sávszélességet lehetővé tevő, biztonságos és modern technológia. mely esélyes a beltéri rádiós vezeték nélküli hálózatok kiegészítésére, illetve akár leváltására.

A dolgozatomban először röviden bemutatom a technológia előnyeit és korlátait, majd az eddig megvalósított kísérletek alapján áttekintem a kutatási irányokat. Ezután megtervezek egy saját, adóból és vevőből álló prototípust, melyet szimulálok, megépítek, majd tesztelek. Végül a kapott eredményekből levonom a következtetéseket és javítási lehetőségeket fogalmazok meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.