Vezetéknélküli szenzor prototípus fejlesztése okosotthon alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ress Sándor László
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Mai modern világban egyre elterjedtebbé válnak a házunkat vezérlő okoseszközök. Ezen az eszközök nagy része ugyan teljesíti azt a követelményt, hogy vezeték nélküli módon (többnyire bluetooth-on keresztül), programozhatóan vezérli a lakásunk egységeit, de általában okosházrendszer felügyelete és irányítása nélkül, elszigetelt módon.

A felhasználók igényei között megjelent a letisztult közös irányítási rendszer, amivel immáron nem külön alkalmazásokon keresztül lehetne irányítani ezen eszközöket. Ilyen interfésznek számít a manapság egyre dinamikusabban fejlődő IFTTT (IF This Then That), az Apple HomeKit-je, vagy a Samsung SmartThings rendszere.

A szakdolgozatom első felében kiválasztottam ezen rendszerek egyikét és teszteltem az integrációs lehetőségeit. Választásom az IFTTT-re esett a távolról való vezérelhetősége, és a rá épülő open source megoldások miatt. Az internetre való csatlakozáshoz egy ESP8266 MCU-ra épülő modult használtam, amely Wifi-n keresztül képes csatlakozni meglévő lokális internethálózatra.

A szakdolgozatom második felében pedig terveztem egy ehhez a megoldáshoz igazodó vezérelni kívánt rendszert. A tervezés elsősorban a rendszerben lévő vezeték nélküli kapcsolat topológiájára irányult. Vezeték nélküli kapcsolatnak a széles felhasználási határok között mozgó Bluetooth Low Energy-t választottam. Ezen fejlesztést a Nordic NRF51822 chip-en végeztem, mely ultraalacsony energiafogyasztású és natívan támogatja a BLE kommunikációt. Munkámban részletesebben tárgyaltam az alkalmazott topológiát és az azt létrehozó algoritmusok lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.