Vezetéknélküli szenzorhálózati protokoll kidolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom célja egy vezetéknélküli szenzorhálózati protokoll kidolgozása, mely egy okos mérőóra (SmartMeter) alkalmazásban kerülhet megvalósításra.

A SmartMeter technológia lényege az, hogy, a háztartási fogyasztás (például villany vagy gáz) mérése egy olyan egységgel történik, mely képes a mért adatok tárolására, kijelzésére, valamint továbbítására egy központi szerver felé.

Költséghatékony és ergonomikus megoldás a közvetlen (pont-pont) vezetékes kommunikációval szemben a vezetéknélküli rádiós kommunikáció, mely során az egyes mérőórák a feldolgozóegység távolsága miatt egymással kommunikálva juttatják el a mért adatokat a központi szerver felé. Egy ilyen vezetéknélküli SmartMeter hálózat sok hasonlóságot mutat a vezetéknélküli szenzorhálózatokkal, így az felfogható azoknak egy speciális alkalmazásfüggő eseteként.

A dolgozatom során bemutatom a célhardver által támogatott mérőóra szabvány adatkapcsolati rétegét, vezetéknélküli szenzorhálózati routing algoritmusokat, illetve szinkronizációs eljárásokat. Továbbá cél egy biztonságos rendszer implementálása, így titkosítási eljárásokra, és azoknak az adott rendszerben történő alkalmazására is kitérek.

Végül a bemutatott eljárásokból kiválasztásra kerülnek a specifikációt legjobban teljesítő algoritmusok, valamint ezek együttes implementálása és működése is bemutatásra kerül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.