Vezetéstámogató rendszer táblafelismerő funkciójának automatikus teljesítménykiértékelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

A mai járművekben egyre jobban elterjedtek a vezetéstámogató rendszerek. Ezek a vezetőt segítik az útja során. Ilyen rendszerek például a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, az adaptív tempomat vagy az automatikus vészfékező rendszer.

Ennek a szakdolgozatnak a témája az egyik ilyen funkció, a videokamera alapú táblafelismerő rendszer teljesítményének kiértékelése. Ehhez egy eszközlánc lett megvalósítva, ami az autóban felvett szekvenciákból – amik video és jármű adatokat tartalmaznak – kinyeri a funkció számára szükséges adatokat, lefuttatja velük a funkciót, majd ezt összehasonlítva a tényleges értékekkel (ground truth) kiértékeli a teljesítményt.

Az eszközlánc fő részei a következők: az RSF_Dumper, az RSF_Validator és az RSF_perf_gen. Az RSF_Dumper feladata kinyerni az RSF futtatásához szükséges adatokat a videoszekvenciákból, majd kiírni ezt egy xml fájlba. Ezeket felhasználva az RSF_Validator futtatja le a funkciót több fajta paraméterezéssel, majd a futtatás eredményeit összehasonlítja a tényleges értékekkel és kiírja az eredményeket az egyes paraméterekre. Az RSF_perf_gen ezután összegzi a kapott eredményeket és generál egy html fájlt, ami tartalmazza az egyes paraméterekre a teljesítményt.

A funkció kiértékelése nyolc órányi felvett videoszekvencián történt. A futás alatt az egyes paraméterek hatása lett tesztelve a teljesítményre, mint például az, ami meghatározza, hogy minimum milyen minőséggel detektált táblákat fogadunk el.

Az eszközlánc fejlesztésének nagyobb része C++ nyelven történt, egyes részek Python nyelven lettek megvalósítva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.