Vezetéstámogató rendszerek vizsgálata autonóm robotautón

OData támogatás
Konzulens:
Kiss Domokos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a közutakon lévő modern autók egyre több vezetést támogató rendszerrel rendelkeznek, melyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a közlekedést. Ilyen rendszer például a távolságtartó tempomat, blokkolásgátlás valamit kipörgésgátlás. További vezetéstámogató rendszerek, vagy akár a teljes önvezetés megfelelő működéséhez egyre inkább elengedhetetlen az autó környezetének megfelelő ismerete és feltérképezése.

Munkám során ilyen funkciókat teszteltem és implementáltam egy robotautón. A dolgozatban bemutatom az autó tervezésének lépéseit, a szükséges szenzorokat valamint nyomtatott áramköri panelek megvalósítását. Ismertetem az elkészül beágyazott környezeten futó szoftver komponenseit, a fejlesztés menetét. Ezek után bemutatom a távolságtartó tempomat valamit blokkolást és kipörgést gátló rendszerek megvalósítását a robotautón.

A dolgozat második felében kitérek a térképezési valamint lokalizációs algoritmusok megvalósításához használt keretrendszerre, bemutatom ennek felépítését, funkcióit és használatát. Ezt követően ismertetem a megvalósított helymeghatározási és térképezési algoritmusokat. A dolgozat végén összegzem az eredményeket és kitérek a továbbfejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.