Vezető réteg kialakítása biológiailag lebomló hordozókon

OData támogatás
Konzulens:
Hajdu István
Elektronikai Technológia Tanszék

Dolgozatomban irodalmi áttekintés alapján összefoglaltam a jelenleg nyomtatott huzalozásokhoz alkalmazott áramköri hordozók környezetvédelmi problémáit. Bemutattam az iparilag elterjedt biológiailag lebomló műanyagokat. Kísérleteket végeztem politejsav (PLA) és cellulóz-acetát (CA) alapú hordozókon vezető rétegek leválasztására. A rétegek kialakítását laminálással (egyik oldalán oxidált réz fólia közvetlenül és pre-preg közbülső réteg alkalmazásával), elektrokémiai módszerrel és polimer vastagréteg szitanyomtatásával végeztem. A rétegek tapadását az IPC előírásait alapul véve vizsgáltam.

A kapott eredmények alapján arra következtetek, hogy a vizsgált anyagok egyszerűbb, kis igénybevételnek kitett és egyszer használatos áramkörök hordozójaként alkalmazhatók lennének. Fontos, hogy az alapanyagokhoz optimalizált folyamatokat alkalmazzunk a NyHL gyártás során. A hordozók az ólommentes, sőt a már nem használható ólmos forraszanyagokhoz használt forrasztási hőmérsékleteken is túlzottan meglágyulnak ezért bizmut tartalmú forraszanyag vagy lézeres forrasztás használata lehet a megfelelő kötési mód. A hordozókon a hagyományos NyHL gyártási technológia jól alkalmazható, megfelelő furatfémezés és huzalozás alakult ki a mintákon. A vastagréteg vezető polimerek is jól alkalmazhatóak a PLA és CA anyagokon. A beégetési hőmérsékletet a hordozók károsodás nélkül elviselik, a kialakított mintázat tapadása kielégítő. A megfelelő eljárások kialakításával és a gyártási paraméterek optimalizálásával véleményem szerint akár ipari méretekben is alkalmazhatók az anyagok egyszerűbb áramkörök hordozójaként. Természetesen, az alkalmazás során felmerülő összes kérdést nem sikerült megvizsgálnom, ezért a későbbiekben érdemes lenne további vizsgálatokat végezni az alábbiak vizsgálatára:

forraszthatóság alacsonyabb hőmérsékleten alkalmazható forraszanyagokkal,

klímakamrás gyorsított élettartam vizsgálat hatásai a lefejtési szilárdságra,

laminálási módszer továbbfejlesztése, optimális beállítások meghatározása,

vízfelvétel és szigetelőképesség vizsgálata,

biológiailag kompatibilis anyagok keresése és alkalmazása a mechanikai stabilitás és a lágyulási hőmérséklet növelése érdekében (például bazalt szálak keverése az alapanyagba)

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.