Vezetői információs rendszer fejlesztése és implementálása SAP BusinessObjects Business Intelligence Platform 4.0 alapon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Minden vállalat sikerességét alapvetően meghatározza a vezetői által meghozott üzleti döntések minősége, illetve a döntéshozáshoz szükséges idő, a vezetők megfelelő információkkal történő, gyors kiszolgálása tehát létkérdés a környezeti és a belső folyamatok hatásaira reagálni kényszerülő gazdasági szervezetek számára. A vállalatirányítási rendszerekben felhalmozódó, nagy mennyiségű nyers adat könnyen emészthető információvá történő átalakítása azonban korántsem egyszerű feladat, elvégzése tapasztalatot és alapos munkát igényel. Az adattárház és az üzleti intelligencia rendszerek feladata éppen ennek a transzformációs folyamatnak az elősegítése. Segítségükkel megvalósítható minden olyan funkció, amely szükséges ahhoz, hogy az üzleti végfelhasználó a megfelelő időben jusson hozzá a számára releváns információkhoz, könnyen használható, flexibilis, interaktív kimutatások formájában, amelyeket akár egy mobil készüléken is megnyithat.

A különböző rendszerek és megoldások integrációjakor, testreszabásakor, és a kimutatások elkészítése közben is figyelembe kell vennünk az azokat felhasználó vállalat üzleti igényeit és technikai lehetőségeit, a későbbiekben várható továbbfejlesztési irányokat, valamint az implementációhoz rendelkezésünkre álló időbeli és erőforrásbeli korlátokat, és az elkészült megoldást a felhasználhatóság szempontjából kell vizsgálnunk. Hogy mindezen követelményeknek gyorsan és hatékonyan tehessünk eleget, általában jól bevált gyakorlatokat alkalmazunk, ugyanakkor a speciális követelmények újszerű megoldások kitalálására kényszeríthetik a fejlesztőt.

A szakdolgozatom elkészítése közben megvalósítottam egy működő vezetői információs rendszert az SAP BusinessObjects Business Intelligence Platform 4.0 és az SAP NetWeaver Business Warehouse szoftverrendszerekre alapozva, melynek során főleg az összetett üzleti jelentések készítésének témakörére koncentráltam, de kitértem más fontos, ehhez szorosan kapcsolódó, és a végtermék felhasználhatóságának szempontjából meghatározó témakörökre is, mint a riportdisztribúció, vagy a jogosultságkezelés. Munkám során igyekeztem a hasonló esetekben felmerülő feladatok és a lehetséges válaszok minél szélesebb körére kitérni, illetve a szokványostól eltérő, mérnöki szemmel érdekes és tanulságos riportkészítési megoldásokat is bemutatni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.