Videó alapú vezetéstámogató rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Munkám célja egy videó alapú adaptív tempomat funkcionális fejlesztése volt a Robert Bosch Kft. által biztosított eszközök segítségével. Ennek eredményeképpen az elkészült szoftvernek képesnek kellett lennie egy tesztautó CAN kommunikációs hálózatán történő hibamentes adattovábbításra. Jelen írás keretén belül ismertettem a leggyakoribb modern vezetéstámogató rendszereket, külön kitérve az adaptív tempomat változataira szenzorok és funkcionalitás szerint. Bemutattam továbbá az autóipari szoftverfejlesztés követelményeit az ehhez kapcsolódó legfontosabb szabványokon, gyakorlatokon keresztül.

A kezdetben meglévő szoftver és hardver részek részletezése után rátértem a CAN kommunikációs struktúrából és a tesztautó működéséből fakadó problémakörökre és ezek megoldási módjaira. A kommunikáció rendbetétele és az első működőképes szoftverváltozat megírása után, a második, végső célhoz vezető tervezés és fejlesztési lépések tárgyalása következett. Ezen belül ismertetésre került a szenzor kalibrálása, illetve egy új, AUTOSAR szabványnak megfelelő komponens implementálása és tesztelési környezetének létrehozása. Mindezek során végig kiemelten kezeltem a különböző szoftverváltozatok használatának okait és a köztük történő váltás indoklását.

Az elkészült szoftvert több lépcsőben, valós és szimulált környezetben teszteltem, a teszteket kiértékeltem és ezek alapján javítottam az esetleges hibákat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.