Videó alapú webes oktatószolgáltatás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Balássy György Miklós
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mindenütt és mindig elérhető információ korszakában a hagyományos tanulás jelentős kihívásokkal néz szembe. Egyre nagyobb teret nyernek a videó alapú e-learning portálok, azonban legnagyobb hátrányuk, az interakció és a kérdezés hiánya hamar megpecsételheti sorsukat. Dolgozatomban a hagyományos és elektronikus oktatás hiányosságait szem előtt tartva készítek el egy olyan videó alapú oktatási keretrendszert, amely képes ötvözni mindként módszer előnyeit.

Diplomatervemet egy rövid felvezető fejezettel kezdem, ahol rávilágítok a jelenlegi elektronikus oktatási keretrendszerek, valamint a hagyományos oktatás problémáira, és felvázolom azon tényezőket, amelyek jelentős szerepet játszottak motivációs célkitűzésem kialakításában.

Ezt követően specifikálom, hogy az elkészült rendszer milyen funkciókon keresztül képes választ adni az ismertetett nehézségekre, majd bővebben kifejtem a tervezés fázisában felmerülő platform, kommunikáció és egyéb komponensek kiválasztásával kapcsolatos döntéseim szempontjait, végeredményét. Ugyanitt helyet kap a felhasznált technológiák, architekturális minták és keretrendszerek bemutatása is.

A dolgozat következő szakasza az elkészült szoftver felhasználói felületén kalauzolja végig az olvasót és képernyőképekkel gazdagon illusztrálva, mélyrehatóan elmagyarázza egy felvétel közvetítésének teljes folyamatát.

Még a megvalósítás előtt bemutatok néhány programozási mintát, amelyeket az implementáció során végig szem előtt tartottam a szoftver későbbi karbantarthatóságának érdekében.

A megvalósításról szóló fejezet a tervezés mellett a dolgozat legszignifikánsabb részét teszi ki. Itt az érdekesebb funkciók implementációi kapnak fő szerepet, és számos helyen rövid programkód szemlélteti a működés részleteit.

Végezetül összefoglalom az alkalmazás elkészítése során szerzett tapasztalataimat, értékelem az elért eredményeket, és nem utolsó sorban felvázolom jövőbeli továbbfejlesztési törekvéseimet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.