Videó átméretező egység tervezése FPGA áramkörrel

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az FPGA technológia manapság robbanásszerűen fejlődik, mind az eszközök komplexitása, mind működési sebességük tekintetében. Éppen ezért egyre több helyen alkalmaznak FPGA áramköröket, elsősorban olyan alkalmazásokban, ahol a megoldandó feladat nagy számításigényű, és ennek megfelelően a megvalósító hardver nagyfokú párhuzamosságát igényli.

Az ilyen feladatok közé tartozik a valósidejű videó feldolgozás, és azon belül a videó átméretezés is. Ennek megfelelően egy videó átméretező egység tervezésekor adja magát a lehetőség, hogy a rendszert FPGA áramkörön valósítsuk meg.

A szakdolgozatom egy ilyen videó átméretező egység tervezésével, és megvalósításával foglalkozik. A dolgozatom első része egy ilyen egység tervezéséhez szükséges elméleti hátteret mutatja be, illetve a különféle átméretezési módszerek vizsgálatát. A dolgozat második része magát az FPGA eszközre tervezett rendszert mutatja be, a tervezés során felmerülő problémákat, azok megoldását, és a megoldások indoklását.

A dolgozatom lezárásaként bemutatom azt a hardverstruktúrát, amely segítségével a megtervezett átméretező egységet a valóságban is, egy FPGA áramkörre letöltve tesztelni lehet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.