Video felügyelet mesh hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A video megfigyelés egy kimondottan magas minőség- és teljesítmény igényű alkalmazás a vezeték nélküli hálózatok szempontjából. Emiatt nagy fontosságot nyernek az implementáció során olyan technológiák és kutatási területek, amik az internet alapú csomagok hatékony és megbízható továbbítását szolgálják.

Jelentős sebességbeli problámákat lehet elkerülni az úgynevezett Network Coding alkalmazásával. Mivel a mesh topológiájú hálózatokban minden node egyszerre adóként és vevőként is funkcionál – relay – így, természetesen a terheltebb vagy kisebb sávszélességű kapcsolatok bottlenecket alkothatnak és ronthatják a teljes szolgáltatás minőségét.

A Network Coding pont ezt tudja kiküszöbölni a kényes csomópontokon áthaladó csomagok összekódolásával és átlagos mennyiségének csökkentésével. Ennek demonstrálásához a Raspberry Pi platform egy jó kiinduló pontot szolgáltat a beépített- és mobil környezetekhez hasonló felépítésével, illetve az alapból támogatott web-kamera perifériájával.

A dolgozatban röviden bemutatásra kerül a network coding elméleti háttere, illetve a mérés során használt eszközök. A mért eredmények megmutatják a különböző kódolási módszerek közötti teljesítménybeli különbségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.