Videó lejátszás felhasználói élményének vizsgálata Android platform fölött

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A több, mint 10 éve működő YouTube a világ egyik legnagyobb videó-megosztó portálja. Évről évre egyre többen használják, ezzel egyre nagyobb forgalmat generálva. A YouTube mellett újabb tartalomszolgáltatók is megjelentek a piacon, amelyek egyre nagyobb felbontásban teszik elérhetővé a videós tartalmakat.

A növekvő videó-felbontás és a felhasználói igények változása együttesen eredményezi, hogy a számítógépes hálózatok üzemeltetőinek egyre nehezebb megbirkózni a növekvő forgalommal. Talán a mobil szolgáltatók hálózata a leginkább megosztott közeg, ugyanis sokszor igen sokan használnak egyszerre egy-egy mobilhálózati cellát, így itt bármilyen újító megoldás hatalmas előrelépést jelenthet.

Dolgozatomban egy ilyen kísérleti fázisban lévő megoldást, a Google által megalkotott QUIC protokollt vizsgálom, főként annak felhasználói élményét Android mobilkészüléken. Vizsgálataim során tág határok között változtatom azon hálózat paramétereit, amelyet a mobilkészülék használ, így részletes képet kaphatok az új megoldásról, és annak tényleges előnyeiről a korábbi protokollhoz képest.

Méréseimet az első művelettől az utolsó részig szkriptek segítségével automatizáltam, így gyorsítva a mérési folyamatot, és hogy minél sokrétűbb képet kapjak az új megoldásról. Végül összefoglalom a mérések eredményeit, és megmutatom a mérési technika más célú alkalmazásának lehetőségét is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.