Videó tartalmat megosztó portálok összehasonlító elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az Internet mára már nélkülözhetetlen fontosságúvá vált. Népszerűsége egyre nő, hiszen az okostelefonok, tabletek megjelenésével, illetve a Wi-Fi elterjedésével mindenhonnan elérhetővé vált. A Cisco előrejelzése szerint az éves Internet forgalom világszinten felül fogja múlni a Zettabyte-os (Zettabyte - 1021) határt 2016-ra [1]. Ezért a hatalmas forgalomért az Internet növekvő népszerűsége, és a Big Data egyaránt felelős. Egy másik, a Sandvine által készített felmérés szerint, a forgalom nagy részét a valós idejű szórakoztatás teszi ki [2]. Ilyen forgalomra tipikus példa a film, vagy videó megtekintése a neten.

Az egyik legnépszerűbb oldal, amely ilyen tartalmakat kínál a YouTube. Saját statisztikáik alapján havonta több mint 6 milliárd órányi anyagot tekintenek meg az oldalon, és több mint 1 milliárd felhasználó látogatja meg az oldalt havonta [3]. Hasonló valós idejű szolgáltatást nyújtó oldalra példa a Netflix, amely egy filmkölcsönző oldal. Ennek népszerűsége Észak Amerikában például megelőzte a YouTube-ét is [2].

Fontosnak tartom az ilyen oldalak elemzését, hiszen a fenti adatokból is jól látszik milyen nagy a jelentőségük. A dolgozatban az ilyen szolgáltatásokat megvalósító oldalak forgalmát fogom mérni, és elemezni, egymással összehasonlítva a kapott eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.