Videó vezérlő periféria tervezése MicroBlaze processzorhoz

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A technológia fejlődésével, az eszközök működési sebességének és komplexitásának növekedésével egyre inkább lehetőség nyílik nagy számításigényű feladatok széles körben elterjedt eszközökön történő elvégzésére is. Ez az FPGA áramkörökre is igaz, a hardverstruktúra párhuzamosságából adódóan különösen alkalmasak az ilyen problémák megoldására.

Ma már szinte minden kereskedelmi forgalomba kerülő berendezés rendelkezik valamilyen grafikus megjelenítő eszközzel. Szakdolgozatomban a Xilinx FPGA-kban megvalósítható MicroBlaze processzorhoz készítettem egy videó vezérlő és alapszintű, kétdimenziós hardveres grafikus gyorsító funkciókkal rendelkező perifériát.

Dolgozatom első részében a videó vezérlő eszközök általánosan elterjedt interfészeit, majd a megtervezett hardver funkcionalitását mutatom be. A második részben az elkészült videó vezérlőt ismertetem. Kitérek a tervezéshez szükséges elméleti ismeretekre is, valamint bemutatom az implementáció során felmerült problémákat, azok megoldásával és indoklásával együtt.

Végül pedig összefoglalom a szakdolgozat eredményét és javaslatot teszek a továbbfejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.