Videofeldolgozás heterogén számítási platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A képfeldolgozási módszerek gyakorlati alkalmazásának egyik fő területét az intelligens kamerák jelentik. Ezek az eszközök manapság a kutatói és fejlesztői tevékenység középpontjában állnak. Az ilyen kamerák fő jellemzője, hogy a rögzített mozgóképet helyben dolgozzák fel, és az így előállított, jelentősen kisebb adathalmazt továbbítják a rendszer többi eleme felé. A követelményektől függően szükség lehet közepes- és nagyfelbontású képek feldolgozására valamint számításigényes algoritmusok végrehajtására, miközben szem előtt kell tartani a költség- és fogyasztásbeli tervezési szempontokat is. A System-on-Chip technológiával előállított heterogén számítási platformok segítségünkre lehetnek az ilyen problémák megoldásában.

A gyalogosfelismerés a képalapú tárgyfelismerés témakörének egyik zászlóshajója, és egyre több szakembert foglalkoztat. Néhány ilyen módszert már gyakorlatban is alkalmaznak, és sok algoritmus esetén elérhető jó minőségű nyílt forráskódú szoftveres implementáció. Bár több példa is van valós idejű végrehajtásra - a felismerési pontosság csökkenése nélkül - ma átlagosnak tekinthető asztali számítógépeket használva, beágyazott rendszerekben megfontolt tervezés szükséges egy intelligens kamera követelményeinek teljesítéséhez. Megfelelően kell beállítanunk a felismerési pontosság, az algoritmusok esetleges egyszerűsítései, és a megvalósításhoz szükséges erőforrások közötti egyensúlyt.

Jelen diplomamunka egy, a Xilinx Zynq-7000 eszközére alapuló gyalogosfelismerő rendszer prototípusának tervezési és megvalósítási lépéseit mutatja be. A Zynq-7000 architektúra két fő eleme egy kétmagos ARM Cortex-A9 processzor és egy Xilinx FPGA. A dolgozat részletesen kifejti a megfelelő algoritmus kiválasztásának folyamatát, egy hardveres gyorsító modul specifikációját és implementációját, valamint a teljes rendszer összeillesztésének lépéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.