Videókból érzelemfelismerő mobil alkalmazás mély tanulással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szűcs Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mesterséges intelligencia már a XX. század közepén felmerült, mint egy új kutatási terület. Mostanában azonban újra nagy népszerűségnek örvend, köszönhetően a technológia fejlődésének. A nagy számítókapacitás ugyanis nagy mennyiségű adatok kezelését tette lehetővé.

A dolgozatom elején ennek egy részterületét, a gépi tanulást mutatom be részletesebben, azon belül is a mély neurális hálókkal történő tanítást. A munkám nem csak a modell felépítésével és tanításával foglalkozik, hanem egy felhasználási területet is bemutat. A feladatom az volt, hogy egy olyan rendszert alkossak, amely emberi érzelmeket képes felismerni. A felhasználó egy mobil alkalmazáson keresztül kap visszajelzést az érzelmeiről.

A dolgozatom további részében két ilyen alkalmazás megvalósítását mutatom be részletesen. Elsőként egy szerver kapcsolatot igénylő verziót ismertetek. A web szerver képes előre tanított modellek betöltésére, és a mobilalkalmazástól kapott videó alapján az érzelmek felismerésére. Modelleknek Konvolúciós és Rekurrens Neurális Hálózatokat használtam, amelyekhez egy érzelmekkel címkézett videó adatbázis szolgált tanító adatként.

Diplomamunkám egy másik alkalmazása, az Apple által 2017 szeptemberében kiadott új keretrendszeren alapszik. Ennek segítségével a tanított modellek már közvetlenül az alkalmazásba építhetőek és szerver kapcsolat nélkül onnan használhatóak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.