Videómátrix beágyazott szoftverének automatizált tesztelése x86 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tevesz Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink beágyazott rendszerei egyre komplexebb felépítéssel rendelkeznek, nincs ez másképp a rajtuk futó szoftverekkel sem.

Míg a folyamatosan változó igények és a lerövidülő fejlesztési idők következtében előtérbe került a fejlesztési technikák minél hatékonyabbá tétele, a tesztelésre és annak módszereire továbbra is kis figyelem irányul a mikrokontrolleres alkalmazások világában.

Azonban ezen programok esetében is különösen fontos a hibamentes működés ellenőrzése, hiszen gyakran biztonságkritikus területeken üzemelő szoftverekről beszélünk.

A beágyazott rendszereknél is hasznos eszköz a tesztautomatizálás, amely ugyan a környezettel való állandó kommunikáció miatt külön kihívások elé állítja a fejlesztőt - gondoljunk itt egy emulált hardverkörnyezet felépítésére -, ellenben alkalmazásával jelentősen felgyorsítható a rendszer tesztelési fázisa, amely során ráadásul könnyebben elválaszthatók egymástól az egyes hibák okának hardveres vagy szoftveres mivolta.

Szakdolgozatom betekintést nyújt a professzionális audiovizuális ipar egy szereplője által fejlesztett nagy sávszélességű videomátrix szoftverének automatizált tesztelésébe.

Ismertetem a témához kapcsolódó legfontosabb videotechnikai szabványokat a dolgozat megértéséhez szükséges szinten, illetve a feladat megoldása során felhasznált technológiákat.

Ezt követően bemutatom a dolgozat témájául szolgáló videomátrix felépítését és működését, majd részletezem az általam - a készülék tesztelése céljából - elkészített konfigurálható emulált hardverkörnyezet egyes elemeit.

Mindemellett áttekintem azokat a tesztesetpéldákat, amelyeket a felépített tesztkörnyezet működőképességét demonstrálandó írtam, végül bemutatom a munkám összekapcsolását a vállalatnál használt folyamatos integrációs rendszerrel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.