Videomegosztó rendszer tervezése és megvalósítása Kotlin nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az okostelefonok az emberek mindennapos használati tárgyává váltak. A fejlettebb operációs rendszerek megjelenésével és ezzel párhuzamosan a hardver erősödésével létrejövő okostelefonok már hasonló számítási képességgel bírnak, mint a PC-k, viszont méretüknek köszönhetően mindenhová magunkkal hordhatjuk. Ez lehetőséget ad olyan alkalmazások elterjedésének, amik kihasználják a hordozhatóság előnyeit, mint például a GPS-t vagy a kamerát. Emellett a közösségi alkalmazások is hatalmas teret hódítottak maguknak, mivel szeretünk mindig kapcsolatban lenni ismerőseinkkel, és megosztani velük élményeinket.

Az elkészített mobilalkalmazásom videó megosztást és élő videó streamelést tesz lehetővé ismerőseinkkel. Az alkalmazás használata regisztrációhoz kötött. Regisztráció után elkezdhetünk követni embereket, ezek után láthatók lesznek számunkra a követett személy által megosztott videók. Az alkalmazás lehetőséget nyújt egy már felvett videó feltöltésére, illetve élő videó közvetítésére is, melyről követőink értesítést kapnak, nehogy lemaradjanak a közvetítésről.

A mobilalkalmazást Android platformra készítettem el, ami az egyik legnépszerűbb mobil operációs rendszer. Az alkalmazás használatakor keletkező adatok tárolására és az autentikációra Firebase-t használtam, aminek használatának elsajátítása egyszerű, könnyen használható és jól együtt működik az Android platformmal. Az élő közvetítéshez viszont a Firebase nem volt megfelelő, így ennek megoldására saját Cloud-on futó szervert készítettem.

A dolgozat fő célja az Android platformmal való ismerkedés volt, ezen belül is a valós idejű kommunikáció megvalósítása és a Kotlin nyelv megtanulása és alkalmazása. Emellett saját backend készítésével átláthatóbbá vált a mobil fejlesztés teljes folyamata.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.